Chrisfit

recept week 49 – Bloemkoolschotel, ideaal voor de winter

5 december 2016

bloemkoolschotel

 

 

 

 

 

 

 

2 personen

  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

 

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen
  • 1 kleine bloemkool
  • Stukje prei
  • 150 gram champignons
  • 150 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Paprikapoeder
  • ± 1½ dl halfvolle melk
  • Nootmuskaat

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in ca. 20 minuten gaar.
  2. Maak de bloemkool schoon en snijd hem in roosjes.
  3. Maak de prei schoon en snijd hem in smalle ringen.
  4. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken.
  5. Kook de bloemkool in ± 8 minuten in weinig water net gaar.
  6. Bak het gehakt in de margarine in een braadpan gaar en rul.
  7. Bak de preiringen en de champignons enkele minuten mee. Voeg de tomatenpuree en 1 dl water toe en warm dit goed door.
  8. Maak het mengsel op smaak met peper en paprikapoeder.
  9. Maak van de aardappelen met hete melk een smeuïge puree. Maak de aardappelpuree op smaak met peper en nootmuskaat.
  10. Schep de helft van de aardappelpuree in een ovenvaste schaal en verdeel het gehaktmengsel erover.
  11. Schep de bloemkool erop en dek dit af met de rest van de puree.
  12. Laat het gerecht onder een hete grill of in een voorverwarmde hete oven lichtbruin kleuren.

Extra informatie

Allergie info:
Voor het gebruik van margarine raadpleeg je merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Ingrediënten over?

Tomatenpuree:
Bewaar een restje tomatenpuree in een schaaltje afgedekt in de koelkast maximaal 3 dagen. Vries de tomatenpuree eventueel in porties in plasticfolie in en bewaar het maximaal 12 maanden

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Bloemkool heeft deze maand (december) een lage klimaatbelasting.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Vrij van ei
  • Vrij van gluten

Voedingswaarden per persoon

Recept incl. menusuggestie
Energie 565 kcal 565 kcal
Eiwit 30 gram 30 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 8 gram 8 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 7 gram 7 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 0 gram